Waarom steeds meer christenen evolutie gewoon accepteren

Eerder dit jaar publiceerde CVandaag een briefwisseling tussen mijzelf en Bart van den Dikkenberg, wetenschapsjournalist bij het Reformatorisch Dagblad. Aanleiding was de publicatie van zijn boek ‘De werken van zijn handen. Een kritisch commentaar op theïstische evolutie’. Daarin probeert hij aan te tonen dat evolutie wetenschappelijk en theologisch gezien onhoudbaar is.

Mijn specialiteit is wetenschap. Ik publiceerde zelf in 2009 het boek ‘Gevormd uit Sterrenstof’, waarin ik juist laat zien dat er heel veel bewijs is voor evolutie, en dat de theologische problemen minder groot zijn dan ze lijken. Dit boek schreef ik op uitnodiging van Henk Medema, directeur van uitgeverij Medema (zie ook dit in memoriam). Vandaag hoorde ik dat hij, na een periode van afnemende gezondheid, is overleden. Ik ben hem nog steeds zeer dankbaar dat hij mij de kans bood om dit onderwerp in boekvorm uit te werken. Het boek is overigens nog steeds verkrijgbaar, nu bij Uitgeverij Jongbloed.

Henk had gelezen wat ik over schepping en evolutie had geschreven, en vond de tijd rijp voor een boek. Dat kwam – min of meer toevallig – uit bij de start van het ‘Darwinjaar’ 2009 (150 jaar na de publicatie van Charles Darwins The Origin of Species). Sindsdien is acceptatie van evolutie in christelijke kring, voor zover ik dat kan overzien, flink toegenomen. Er verschenen ook andere boeken over dit thema, een belangrijke uitgave was ‘En de aarde bracht voort’, waarin theoloog Gijsbert van den Brink onderzocht wat de gevolgen voor de theologie zijn als evolutie inderdaad waar is. De korte samenvatting: dat valt reuze mee.

Van den Dikkenberg is het daarmee hartgrondig oneens. In een podcast van het Nederlands Dagblad is hij onlangs met Van den Brink in gesprek gegaan. Van den Dikkenberg schreef zijn boek vanuit ‘grote zorg’ over de steeds grotere acceptatie van evolutie door christenen – zelfs in de Reformatorische hoek. Hij verklaart dat zo: ‘mensen weten gewoon steeds minder goed wat er in de Bijbel staat’.

De theologische kant van het boek laat ik even voor wat het is. Mijn brieven bij CVandaag gingen daarom vooral over de hoofdstukken waarin Van den Dikkenberg aan wil tonen dat evolutie ook wetenschappelijk onhoudbaar is. Daarin maakt hij grote fouten, hij citeert zonder al te veel eigen onderzoek ‘wetenschappelijke creationisten’ uit vooral de VS. Hoe ernstig die fouten zijn is te zien in dit overzicht van gepensioneerd evolutiebioloog Gerdien de Jong.

Het is geen gebrek aan Bijbelkennis waardoor ook Reformatorische christenen steeds vaker evolutie accepteren. Van den Brink zegt het zo in het ND: Juist door zo zwaar te tillen aan de letterlijke tekst van Genesis, doe je geen recht aan de aard daarvan, reageert Van den Brink. ‘Elk detail moet precies kloppen zoals het daar staat, anders schrikt men en valt het geloof om. Als je je in zoveel kronkels moet wringen om eruit te komen, dan zou ik denken: misschien zou je de tekst anders moeten lezen.’

Daar wil ik aan toevoegen dat Van den Dikkenberg vervolgens ook onze kennis over de geschiedenis van het leven op aarde in zoveel kronkels moet wringen om uit te komen bij een schepping zónder evolutie dat het resultaat niets meer te maken heeft met wetenschap.

Please follow and like: