De zomer breekt aan en de komende tijd zal ik zeer weinig tot niet online zijn. Tijd voor een paar zomertips, die allemaal iets met de Bijbel te maken hebben. Deze blogpost is waard om te overpeinzen, met welke vooraannames lezen we Genesis? (En dat geldt voor alle partijen in het schepping/evolutie debat).
Verder een boeiende bijdrage van Peter Enns, die uiteenzet welke ‘Bijbel’ de eerste christenen eigenlijk kenden. Ooit over nagedacht?
Op dat zelfde thema, de tentoonstelling van de Dode Zee rollen in het Drents museum. Ik heb zelf Mladen Popovic, directeur van het Qumran Instituut in Groningen en de gastconservator voor deze tentoonstelling geïnterviewd voor het alumni magazine Broerstraat 5. De RUG biedt zelfs een online cursus Dode Zeerollen aan.
Wie daar ook in geïnteresseerd zijn de organisatoren van de ‘Geloof jij het‘ conferenties over de betrouwbaarheid van de Bijbel. De cursus is min of meer opgehangen aan de Dode Zeerollen, met onder meer een lezing van Popvic en daarnaast een heleboel jonge aarde creationisten. Voor alle duidelijkheid: Popovic is geen jonge aarde creationist, maar is ingehuurd in zijn hoedanigheid van gastconservator van het Drents Museum.
Popovic vertelde in het interview hetzelfde verhaal als Enns, min of meer: in het jaar 0 was er geen afgesloten ‘canon’ van wat wij nu het Oude Testament noemen.
Boeiende zaken om eens te overdenken. En niet om van te schrikken: in de Christelijke traditie heeft de Bijbel nooit de plaats gehad die bijvoorbeeld de Koran kent in de Islam, of het boek van Mormon voor de mormonen: een direct uit de hemel neergedaalde openbaring. De Bijbel is altijd een menselijk boek gebleven dat we gerust mogen vertalen. De verkondiging (lees: interpretatie, onder leiding van de Heilige Geest) staat centraal.
Een goede zomer, en ga vooral langs in het Drents Museum (ga ik zeker nog doen).
(Illustratie: God of Evolution)
René, je zou b.v. In the Shadow of the Sword (van Tom Holland) kunnen lezen, om een historisch wat realistischer beeld over het ontstaan van de grote religies te krijgen.
Ik heb de dode zeerollen expositie in Asssen bekeken en het bijbehorende boek gelezen.
Zeer interessant om daar ook Genesis 1 te zien liggen.
Om het even over het canon te hebben…uit geen enkele archeologische vondst blijkt wel of niet dat er zo’n canon bestond.
Wat met name blijkt uit Qumram is dat er een brede theologie bestond: geschriften over de heilige geschriften.
Dat gebeurt nog steeds. Geen enkele daarvan heeft het ooit tot in de canon gecheft.
En het plaatje hierboven (uit The Simsons lijkt me) geeft natuurlijke de atheistische-naturalistische visie weer.
In werkelijheid wordt Darwinisme weerlegd en creatie aannemelijk door datgene wat we WEL weten.
PB