Creationisme in het onderwijs

folderDe makers van de veelbesproken ‘creationismefolder’ hebben een mooi idee: onderwijsmateriaal maken. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. De maker hopen dat op scholen “straks naast de evolutietheorie ook over het andere ontstaansmodel, de schepping, wordt verteld.”

Deze opmerking leidde tot een felle reactie van theoloog Taede Smedes. Onder de kop ‘Creationisme als gevaar ook voor onze samenleving!!’ (twee uitroeptekens). Hij heeft een opiniestuk naar een krant gestuurd en contact opgenomen met het ministerie van OCW.

Ook op de weblog Keep the Faith klinkt verontrusting. “Dit (..)vind ik zorgelijk – en dat is nog zacht uitgedrukt.” Ook hier een behoorlijk krachtige afwijzing.

Laat ik duidelijk beginnen: ik zou het heel slecht vinden wanneer scholen materiaal zoals dat in de folder van creatie.info stond, gaan gebruiken in het onderwijs. Op diverse plaatsen is al uitgebreid aangetoond, dat er simpelweg grote fouten in zitten. Verder ben ik bang dat dit soort creationisme een anti-wetenschappelijke houding aankweekt, en dat vind ik zonde.

Maar moeten we nu meteen zo hoog in de boom gaan zitten? De mensen uit Urk hebben een folder gemaakt, vier ton opgehaald, allemaal heel knap, maar dat is iets anders dan onderwijsmateriaal schrijven. De vraag is dus, of het ze gaat lukken.

Daarnaast moeten scholen simpelweg voldoen aan eisen van het ministerie van OCW. Dus wanneer scholen goed onderwijs geven, zal het contrast met het creationistische materiaal tamelijk groot zijn. En pas als het materiaal er is, kan er inhoudelijke kritiek op worden geleverd. Nu is er veel ketelmuziek, en weinig effect.

Behalve dan één zeer ongewenst effect. Niets is zo goed voor een afwijkende mening als sterke tegenstand. Iedereen verzamelt zich rond de vlag om weerstand te bieden tegen de boze aanvallers. Richard Dawkins is een van de grootste zegeningen voor het creationisme.

Ik denk dat er met een gematigde toon meer te bereiken is. Laten we rustig afwachten waar ze mee komen, en dat gericht kritiek leveren. Nu al hoog in de boom gaan zitten is contraproductief. Bovendien: je kunt een afwijkende mening – hoezeer je het er ook mee oneens bent – niet per decreet veranderen bij mensen. Ja, er is een rol voor predikanten, maar ook voor opinieleiders (hoe pijnlijk dat soms ook voor hen kan zijn). Maar er is geen rol voor mensen ‘van buiten’, die als ‘boze aanvallers’ juist de radicalisering van meningen versterken.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.