Ik ben te boeken voor lezingen op het snijvlak van geloof en wetenschap. Dat kan voor jongeren of ouderen zijn, doorgaans kerkelijk, maar ook voor andere groepen zoals bijvoorbeeld een studentenvereniging. Mijn eigen achtergrond is evangelisch. Ik heb enkele standaardlezingen:
- Schepping en / of evolutie. In deze lezing presenteer ik het bewijs voor evolutie en een oude aarde, en ga ik in op de gevolgen hiervan voor het christelijk geloof. Ik leg uit waarom ik als christen toch denk dat mensen een voorouder delen met al het andere leven op aarde.
- Moderne voortplantingstechnieken en de visie op het embryo. Door ivf is het menselijk embryo letterlijk onder de microscoop komen te liggen. Maar het zorgt ook voor ‘rest-embryo’s’ die niet meer nodig zijn. Wat doen we daarmee? En het stimuleert de roep om onderzoek met embryo’s. Daar komt nog bij dat er nu ook embryo-achtige structuren zijn, gekweekt uit stamcellen. Wat betekent dit voor de visie op wat een embryo precies is?
- Gentechnologie. Zou je een genetisch aangepaste tomaat of avocado op je bord willen hebben? En wat is het verschil tussen ‘klassieke’ veredeling van gewassen en gentechnologie? En wat is er allemaal mogelijk op het terrein van gentechnologie bij mensen? De eerste behandelingen zijn er al, maar daar hangt een nogal hoog prijskaartje aan. Het genetisch aanpassen van embryo’s is nog verboden, waarom eigenlijk? En wat zegt een genetische test over de kwaliteit van een embryo?
- Een veranderend klimaat. Sinds enige tijd publiceer ik op LinkedIn en mijn website voor wetenschapsjournalistiek een wekelijkse klimaatnieuwsbrief, met updates over wat er goed en minder goed gaat. Hoe weten we dat het klimaat verandert, en wat kunnen we er aan doen? En ook: heeft het christelijk geloof er iets mee te maken? (Deze lezing is nog in ontwikkeling)
Zoekt u een spreker op het terrein van geloof en wetenschap, neem dan gerust contact op om te bespreken wat er mogelijk is. Let op! ik geef deze lezingen als zzp’er, met andere woorden: ik moet er mijn brood mee verdienen. Daarom kan ik helaas niet zonder vergoeding langskomen.
Inderdaad een boeiend onderwerp, astronomie 😉
Ik hoop dat je binnenkort weer zonder al die (helaas nodige) beperkingen lezingen kunt geven. Mijn laatste was ook al weer meer dan twee jaar geleden … (niet via zoom of zo, bedoel ik dan).
Ik heb de afgelopen 2 jaar volgens mij één keer een gastles (voor m’n RUG werk) in het echt gegeven. Verder wat online lessen en lezingen. Niet leuk, al is het heel prettig dat het mogelijk is.
Een interessante lezing zou deze titel kunnen dragen: is mijn achtergrond evangelisch omdat ik er over na heb gedacht?