“Er is geen tegenstelling tussen godsgeloof en wetenschap. Het ene is het weten dat God bestaat, het andere is het weten dat Hij ons te weten geeft.” Dat zegt oud-bisschop Philippe Bär vandaag in het Nederlands Dagblad.
De uitspraak staat in een dubbelinterview met filosoof Ger Groot, over rituelen. Aan het staartje van dit artikel (nog niet online) staan wat uitspraken over de relatie geloof-wetenschap. Evolutie is in de RK-kerk geen probleem, aldus Bär. Hij eindigt met een opvallende uitspraak:
Bär erkent dat de wetenschap het geloof op de proef kan stellen. Bär: ,,Als uit prenataal onderzoek blijkt dat de vrucht niet volwaardig is, kan ik het niet meer over mijn lippen krijgen om tegen de moeder te zeggen: ‘Je moet de zwangerschap in geloof uitdragen.’ Ik kan dat echt niet, hoewel de oplossing die zij vindt even ondraaglijk kan zijn als de gedachte dat het niet goed is met haar kind.”
Er staan wel grappige reacties onder het ND artikel. B.v.Parsifal:
“”Gelovigen op hun beurt moeten ervoor waken alles waarvoor de wetenschap nog geen verklaring heeft, tot de wonderen van God te rekenen.”
Een volkomen onzinnige opmerking. In de eerste plaats heeft de wetenschap geen verklaring voor het bestaan der dingen. In de tweede plaats, voorzover zij menen iets vanuit het gevolg van de natuurwetten te kunnen verklaren, houdt het voor een gelovige niet op een Goddelijk wonder te zijn.”
Dus b.v. een regenboog en een stuiterende tennisbal zijn Goddelijke wonderen.
Tsja, zo vermijd je wel conflicten.