Een poosje geleden kreeg ik een link doorgestuurd van het Journal of Creation, waarin een artikel stond over C.S. Lewis. Met de vraag of Lewis voor of tegen evolutie was. Antwoord van JoC: tegen.
Ik heb daar wat meer omheen gelezen, en wilde een blogbijdrage schrijven maar ja, hoe gaat dat, die is er niet gekomen. En nu kwam ik via via terecht bij iemand die een keurig stuk heeft geschreven over de kwestie.
Eerst even over Lewis. Hij is bij het grote publiek momenteel vooral bekend vanwege de verfilming van de Narnia-boeken. Ik heb een aardige boekenplank vol van hem. Romans, essays, biografieën over hem. Ik kwam Lewis tegen binnen het Nederlands Tolkiengenootschap Unquendor. En vond ‘m boeiend. Dat was voordat ik bewust christen werd (zie hiervoor Gevormd uit sterrenstof p245 e.v.). Daarna kocht ik ‘Mere Christianity’ als basisboek (ok, na de Bijbel) voor geloofsgroei.
Lewis heeft over ontzettend veel dingen nagedacht. En had een nogal ingewikkeld leven. Ik zeg wel eens dat hij in veel van de kerken waar zijn boeken op de boekentafel liggen, vermoedelijk nooit lid had kunnen worden. Lewis was namelijk een denker, en geen heilige. Maar dat terzijde.
Efin, de blogs waar ik op doel zijn van ene dr. Jay Wile, die zichzelf ergens als jonge aarde creationist neerzet. Maar in de blog ‘Everyone wants a piece of CS Lewis‘ maakt hij op elegante wijze gehakt van de manier waarop jonge aarde creationisten én theïstisch evolutionisten Lewis in hun kamp willen krijgen.
In ‘Another point about CS Lewis‘ maakt hij zijn eerste punt nog een stukje duidelijker: Lewis weigerde de anti-evolutiebeweging van zijn tijd te steunen. (NB: ik wil hier even opmerken dat Wile er geen problemen mee heeft zijn ‘fellow young earth creationists’ te bekritiseren waar dat overduidelijk nodig is. Todd Wood is gelukkig niet de enige!)
Ik zal de argumenten van Wile hier niet gaan herhalen, hij is helder genoeg. Het is altijd lastig om mensen postuum in je kamp te halen. En ja, ik heb het ook wel eens een beetje gedaan in m’n boek, door de juiste quotable quotes te gebruiken. Maar mijn doel was vooral om te laten zien dat veel grote denkers (inclusief lieden als Origens, Augustines en Lewis) niet zo zwart/wit dachten als soms wordt voorgesteld.
Misschien kan je daar grote denkers aan herkennen, dat ze zich niet in één hokje laten vangen? (disclaimer: dit betekent niet dat wie zich niet in één hokje laat vangen per definitie een groot denker is – je kunt argumenten niet zomaar omdraaien!).
@ René,
Bedankt voor dit blogje!
Een citaat van Lewis uit ‘Laatste eer voor een machtige mythe’:
“Ik bedoel niet dat de evolutietheorie zoals een praktiserend bioloog die hanteert een mythe zou zijn. Het is mogelijk dat deze theorie volgens latere biologen niet zo’n goede hypothese zal zijn als een halve eeuw geleden werd gedacht. Maar dat wil niet zeggen dat het hier om een mythe gaat. Het is een echte wetenschappelijke hypothese.
Maar we moeten scherp onderscheid maken tussen enerzijds evolutie als biologische theorie en anderzijds het populair evolutionisme of ontwikkelingsdenken, dat wel degelijk een mythe is.”