Nieuwe hoogleraar ‘Christelijke filosofie’

rene-van-riessenIn Trouw vandaag een interview met Renée van Riessen, de nieuwe hoogleraar Christlelijke Filosofie (nieuwe naam voor Reformatorische Wijsbegeerte) in Leiden.  Ik ken haar helemaal niet, maar het artikel maakt zeker nieuwsgierig naar deze dichter/denker.

Een citaat: “Christenen lezen de Bijbel. Dat is voor hen een belangrijk boek, waarin de zin en het geheim van het leven besloten ligt. Uit dat boek nemen zij bepaalde noties mee, zoals het idee van de schepping. Dat roept vragen op: wat zegt het dat ik als gelovige beaam dat de wereld een geschapen werkelijkheid is, terwijl de wetenschap mij zegt dat ik die notie los moet laten?”

Die zin kan je natuurlijk op twee manieren lezen: uitgaan van een Bijbels dogma en daar de rest op aanpakken, of je Bijbelse overtuiging in gesprek laten gaan met wat daarbuiten staat, waarbij wederzijdse beïnvloeding mogelijk is. Ik vermoed dat ze dat laatste bedoelt.

De reacties onder het stuk zijn weer niet al te hoogdravend. Dat christenen nooit ergens over nadenken. Tjsa. Dat is waar voor een deel van de gelovigen, maar het is even waar voor een minstens even groot deel van de ongelovigen.

Please follow and like:

4 gedachten over “Nieuwe hoogleraar ‘Christelijke filosofie’”

  1. “Dat roept vragen op: wat zegt het dat ik als gelovige beaam dat de wereld een geschapen werkelijkheid is, terwijl de wetenschap mij zegt dat ik die notie los moet laten?”

    Ik denk niet dat wie dan ook iets ‘moet’ van de wetenschap. De wetenschap zoekt alleen maar naar wat de meeste aannemelijke theorie voor de werkelijkheid is. En op dit moment, met de huidige kennis die we hebben, is dat overduidelijk niet een christelijke schepping.
    Maar dat kan ten alle tijden weer veranderen, als er een aanwijzing voor een schepping (door wat of wie dan ook) tevoorschijn zou komen.

    Je laatste opmerking ben ik het mee eens als het over christenen in het algemeen gaat. Voor de fundamentalistische variant maak ik toch wel een uitzondering.

  2. Dat roept vragen op: wat zegt het dat ik als gelovige beaam dat de wereld een geschapen werkelijkheid is, terwijl de wetenschap mij zegt dat ik die notie los moet laten?
    Renée van Riessen kan beter eerst met Cees Dekker gaan praten voordat ze college gaat geven.

  3. dat de aarde niet altijd is geweest kun je weten
    dat de schepping niet altijd is geweest kun je ook weten
    dat er flinke gaten zitten in de chronologische volgorde van de aardse geschiedenis is een feit. het tot fossiel geworden zonlicht had tijd nodig in deze.Men zou psalm 82 kunnen lezen en dan bezien waar het overgaat, goden die voor de vloed hier dingen deden waar een God B.V.zegt:
    and then we made the small animals coming up from the earth en verily it takes 3000 year (als voorbeeld)en die boeken die vertaald van de cuneiforn kan men
    http://www.etana.org/ gratis downloaden B.V. Steven Langdon of H V Hilprecht, hoewel, er zijn nog wel meer.

    Dat die goden bestaan hebben is wel zeker maar welke zijn geelimineerd volgens de psalm is moeilijk,maar anderzijds zou je verschillende schedels moeten vinden die van mensen en goden en dan nog die vermeld zijn in Henoch, waarin hij zegt dat er in die tijd mensen werden geboren naar het vlees, doch zonder geest, de wetenschap kan nog jaren door dwalen en gissen,
    de waarheid zullen die niet missen.en waar het hier om gaat of God ook bestaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.