De Nederlandse theoloog Mart Jan Paul heeft, op uitnodiging van Terry Mortenson (Answers in Genesis) een reisje door de Grand Canyon gemaakt. AiG organiseert jaarlijks zo’n reis met opinie-makers uit diverse christelijke geledingen, om ze bewijs te tonen voor het jongeaarde creationisme.De raft-tocht staat onder leiding van een jongeaarde geoloog, maar de deelnemers zijn van divers pluimage, zo beschrijft Paul ook. Paul beschrijft de reis in het Reformatorisch Dagblad. De beschrijving bevat veel sfeer en vrij weinig geologie. Daardoor wordt het niet helemaal duidelijk waarom hij het geleverde bewijs zo overtuigend vond. Dat de bron van de Coloradorivier lager ligt dan het niveau van het plateau waardoor de Canyon loopt, zou bijvoorbeeld verklaard kunnen worden door ‘uplift‘, het optillen van de aardlagen. (De link bevat meer interessante kritiek op de jongeaarde interpretatie van de Grand Canyon.)
Deze alinea’s vond ik ook wat lastig te begrijpen:
“De onderste rotslagen komen schuin uit de aarde, maar zijn horizontaal afgevlakt; daarop liggen honderden meters sedimentrotsen – rotsen die gevormd zijn door bezinken van sediment. In de onderste rotsen zijn geen fossielen te vinden, in de sedimentlagen echter wel. Snelling acht het aannemelijk dat de onderste rotsen gevormd zijn bij de schepping en later opgestuwd.
Volgens de gangbare verklaring is de vorming van de sedimentrotsen een proces geweest van miljoenen jaren en ontbreekt een periode van ongeveer een miljoen jaar tussen de onderste rotsen en het sediment. Het is echter opmerkelijk dat de aansluiting van de rotslagen perfect is en geen enkel spoor van erosie vertoont.”
Eerst zegt Paul dat de (fossielloze) rotslagen zijn afgesleten. In de daaropvolgende alinea stelt hij, dat er geen erosie is waar te nemen tussen de rotslagen en de sedimentrotsen erboven. Maar ze waren toch afgesleten?
Dit schema is bij het artikel geplaatst:
De grote vraag die ik altijd bij dit soort plaatjes voel opborrelen: hoe kan een catastrofale gebeurtenis (heel kort samengevat is het AiG-idee: het doorbreken van een dam in twee grote meren, waardoor een plotselinge vloedgolf ontstond die de Grand Canyon uitsleet) zorgen voor zoveel orde. Want de fossielen zijn ook in de Canyon netjes in lagen gesorteerd.
In zijn verslag klinkt Paul behoorlijk mild waar het de ’theïstisch evolutionisten’ in het gezelschap betreft. Het mooie van zo’n reis lijkt mij – naast de prachtige omgeving – de mogelijkheid om mensen met verschillende meningen nu eens echt te leren kennen. Mijn beeld van Terry Mortenson is bijvoorbeeld gevormd door zijn bijdrage aan een forum (in Zwolle) en zijn nogal ongenuanceerde statements in de discussie met Gijsbert van den Brink in het RD (tik ‘Mortenson’ is zoekterm in op deze site voor een overzicht). Wie weet valt hij op een vlot wel reuze mee.
Ik heb de afgelopen tijd in ieder geval heel wat leuke ontmoetingen gehad met mensen die radicaal met mij van mening verschillen. Ontmoetingen zijn daarom veel beter dan beschietingen via ingezonden stukken of op weblogs…
Misschien had Paul wat dichter bij huis moeten blijven:
http://www.eifelnatur.de/Niederl%E4ndisch/Seiten/Geologie%20Vulkaaneifel.html
Rene,
Kan je overigens die advertentie voor 6 juni in de kruiskerk eens weghalen ?!
Roeland
Dank voor de link. Maar zeg nou zelf, als je kunt kiezen tussen een geologische excursie in de Grand Canyon of in de Eifel, wat zou jij dan doen!
De advertentie kan ik zelf niet weghalen, maar ik zal de sitebouwer eens een mailtje sturen. Was er (vakantie en zo) nog niet van gekomen…
Rene,
Twee jaar in de USA gewoond en de GC bewust overgeslagen.
En het ging hier over lagen lei met fossielen, die je echter ook in de Eiffel stijl staand tegenkomt, doorlopend naar Noord-Frankrijk waar een heel openlucht Leimuseum is met aan het daglicht komende en geëxploiteerde leilagen. Meegenomen plaat lei met fossielen rechts van me.
Dan in de Eiffel ook nog magnifiek overzichtelijke overblijfselen van atollen met fossiele tropische koralen van een 350 millioen jaar geleden die ik hier links van me zie liggen. Wat gelijk de vanuit de tropen hierheen heel erg langzaam wandelende continenten verraadt
En Marielaach, het litteken van een geologisch recente mega-gigantische uitbarsting met in en bij steengroeves dwarsdoorsnedes van de puin en stofwolken.
En als toetje gaat dat hele gebied heden omhoog vanwege een grote magma-bel eronder.
En dat alles, dik 350 millioen jaar geologie met fossiele evolutie vlak om de hoek te bezichtigen.
Boekjes & disputen overboord en allemaal op excursie om met eigen ogen te zien !!
Roeland
Paul is goed voorbeeld hoe een christen naar de onfeilbaarheid van de Bijbel toe redeneert. De onfeilbaarheid blijkt niet uit ervaring met de Bijbel zelf, getoetst aan andere bronnen zoals natuurwetenschap of archeologie, maar wordt van te voren gepostuleerd om zo een zeker tijdloos fundament achter onze dogmatiek te verschaffen. Daarmee wordt je ‘wetenschappelijke’ werk bepaald door de drijfveer van angst voor het hellende vlak en drang naar confirmatie van je van te voren vastgezette geloof. Dit leidt tot oncorrigeerbaar dogmatisme. Zie, M.J. Paul is bang om als H. Berkhof te worden, dat zegt al alles.