Interessante bijdrage van Lord May, de president van de British Science Association. In The Telegraph meldt hij, dat de normen en waarden van religie kunnen helpen bij het bestrijden van het broeikaseffect. De man is een ‘committed atheïst’, aldus de krant. Maar de huidige maatschappij heeft een ‘bestraffer’ nodig, die slecht gedrag kan bestraffen. Zo’n bestraffer is er niet, maar een bovennatuurlijke bestraffer zou de taak ook kunnen uitvoeren.
Echt positief is May niet over religie: “It makes for rigid, doctrinaire societies, but it makes for co-operation.”
Religie is volgens May een mogelijk antwoord op de milieucrisis, maar het is ook nog een deel van het probleem, vooral door de opkomst van fundamentalisme.
De link naar het stuk over May ontving ik via een discussielijst van Christians in Science, een club waar ik lid van ben. Even later bliepte er via diezelfde lijst nog een bijdrage in m’n mailbox, met een nieuwe link, nu naar The Independent. En daar komt dezelfde May aan het woord, maar nu ligt het accent compleet anders. Religie is niet langer een mogelijke oplossing. Misschien vroeger, maar nu niet meer, vanwege, juist ja, de opkomst van fundamentalisme.
Tjsa, die journalisten toch.
Met de laatste regel van het stuk in The Telegraph ben ik het overigens van harte eens: Asked if religious leaders should be doing more to persuade people to combat climate change, he replied: “absolutely”.
Daarom staat mijn naam bijvoorbeeld onder het Micha-manifest (nummer 127, met m’n vrouw op 128). Het Faraday Institute (Cambridge University), dat actief is op het terrein van geloof en wetenschap, besteedt via cursussen en publicaties ook aandacht aan milieukwesties. Goede zaak.